افزونه ووکامرس یکی از مهمترین و پرکاربردترین افزونههای ساخت فروشگاه در سایتهای وردپرسی به شمار میرود. یکی از نکاتی که مدیران سایتها و متخصصان سئو آن را زیاد جدی نمیگیرند، نحوه انجام سئو ووکامرس است. در ابتدا و پیش از شروع آموزش، باید متذکر شوم این جمله که “سئو سایتهای عادی با سئو سایتهای فروشگاهی (سئو ووکامرس) فرقی ندارد”، یک باور غلط است! اما وب مستران و سئو کاران به آن توجه نمیکنند و ممکن است زمان و هزینههای زیادی را از دست دهند. در این مقاله از سایت مشهد سئو به طور کامل سئو ووکامرس (woocommerce) را آموزش میدهیم.
آموزش سئو ووکامرس
قبل از پرداختن به آموزش سئو ووکامرس یک چک لیست کلی از این آموزش پیش رو داریم که هر سئوکار برای سئو کردن سایتهای فروشگاهی به آنها توجه کند. چک لیست سئو سایتهای فروشگاهی به صورت زیر است:
- هدفگذاری با کلمات کلیدی: چه سایت شخصی داشته باشید چه سایت فروشگاهی یا سایت شرکتی، هدفگذاری با استفاده از کلمات کلیدی و در اصل تحقیق کلمه کلیدی اصولیترین و قدم اول در بهینه شدن سایت است. برخی از سایتها هنوز هم از اهمیت این موضوع یا بیخبر هستند یا آن را جدی نمی گیرند. در همه نوع های سایت ها به طور کلی ۵ نوع صفحه وجود دارد:
- صفحه مقالات: مثل صفحه مقاله “اهمیت بهینه کردن تصاویر در سئو”
- صفحه محصول: صفحه فروش فروش تلفن همراه سامسونگ مدل A20
- صفحه دسته بندی شده محصولات: صفحه دسته بندی تلفن همراه از برند سامسونگ
- صفحه دسته بندی شده مقالات: صفحه دسته مقالات آموزش دیجیتال مارکتینگ
- صفحه اصلی سایت: معمولا گوگل صفحه اصلی سایت را هم به عنوان صفحه دسته بندی شده میبیند.
هدف از دسته بندی کردن مطالب در این جا این است که پس از انتخاب کلمات کلیدی مناسب برای سایت، قدم بعدی انتخاب صفحه مناسب برای کلمات کلیدی است. برای مثال کلمه خرید موبایل به نظر شما باید در کدام صفحه قرار بگیرد؟
کاربری که کلمه خرید موبایل را جستجو می کند باید وارد صفحه دسته بندی شود. پس باید یک صفحه مشخص برای برند تلفن همراه سامسونگ و صفحات دیگر را برای برندهای دیگر به صورت دسته بندی شده طراحی و تعبیه کنید. در مقابل در صورتی که برای کلمه کلیدی خرید موبایل صفحاتی مثل صفحه دسته بندی مقالات، صفحه مقالات یا حتی صفحه محصول را اختصاص بدهید، یک اشتباه محض است. حتی اگر برای این صفحات لینک سازی انجام دهید، بک لینک بخرید و حتی محتوای مفید و خوب داشته باشید، عملا در سایتهای فروشگاهی به نتیجه نهایی که فروش است نمی رسید.
اما در صورتی که بتوانید دسته بندی را به درستی رعایت کنید، میتوانید باعث رضایت کاربر و به طبع آن افزایش ترافیک سایت شوید.
گونه هدف گذاری کلمات کلیدی را انجام دهیم؟
در مقالاتی از قبیل تحقیق کلمه کلیدی، اصول سئو محتوا و … در مورد اهمیت انتخاب کلمه کلیدی و چگونگی بهینه کردن آن در متن سایت بسیار صحبت کردهایم و در این قسمت هدف صرفا انتخاب کلمات برای سایتهای فروشگاهی است. برای هدف گذاری کلمات در صفحات سایتهای فروشگاهی سریعترین و البته راحتترین راه این است که کلمه کلیدی یا عبارت کلیدی مورد نظرتان را در گوگل سرچ کنید و بررسی کنید سایت های رقبا این نوع کلمات را در کدام صفحه از سایت قرار دادهاند؟
البته منظور سایت های معتبر و پر بازدیدی است که بازده آنها در فروش آنلاین محصولات به خوبی عمل کرده است.
برای سئو ووکامرس چه کار کنیم؟
اگر متوجه اهمیت انتخاب صفحه صحیح کلمات کلیدی شدید، سراغ آموزش سئوی woocommerce می رویم.
- محصولات را وارد کنید: اولین قدم و اساسیترین راه در سایت فروشگاهی وارد کردن محصولات است. صفحاتی که برای محصولات به صورت جداگانه در نظر میگیرید ابتدا از طریق انتخاب نام خودشان و سپس باعث سئو شدن دسته بندی محصولات میشود. برای مثال اگر سایت شما محصولات دیجیتال مثل تلفن همراه، تبلت و امثال آن را میفروشد؛ برای محصولی مثل موبایل Samsung A50 باید به گونه ای صفحه این محصول را طراحی کنید که ابتدا روی عبارت خرید موبایل Samsung A50، سپس سئو شدن صفحه دسته بندی خرید موبایل سامسونگ و سپس سئو شدن کلمه خرید موبایل تمرکز کنید. در سئوی صفحات محصول میتوانید محتوای مفید و کاربردی تولید کنید.
- عنوان محصول و توضیحات محصول را سئو کنید: در آموزش های مفصلی که در مقالات “تولید محتوا” منتشر کرده و توضیح داده ایم، در مورد بهینه کردن صفحات مقاله و دیگر صفحات سایت مفصل صحبت کردهایم. در سئو ووکامرس نیز سئو کردن و نوشتن عنوان جذاب به همین روال است و فقط در برخی موارد شرایط و قواعد متفاوتتری دارد. برای مثال برای تولید محتوا در سایتهای غیر از سایت فروشگاهی اگر کلمه کلیدی شما دیجیتال مارکتینگ است، از همین کلمه می توانید در عنوان مقاله استفاده کنید. در سایت های فروشگاهی این گونه نیست و چون هدف فروش است، کلماتی مثل کلمه خرید ابتدای جستجوی محصولات توسط کاربران استفاده میشود. اما نکته مهم این است که :
- در صفحات محصول نباید از کلمه خرید در عنوان استفاده کنید. اما در صفحات مقالات محصول و دست بندی محصولات در عنوان می توانید از کلمه محصول استفاده کنید. چرا؟ استفاده از عبارت خرید در صفحات محصول شاید به جستجوی بهتر کاربران کمک کند، اما در تجربه کاربری (user experience) نتیجه منفی خواهد داشت.
چگونه عنوان جذاب در سئو ووکامرس بنویسیم؟
در تولید محتوای عادی برای سایت های غیر از سایت فروشگاهی بارها گفته شده که از اعداد، کلمات تاثیر گذار، نشانه ها و … برای داشتن یک عنوان جذاب استفاده کنید. اما در نوشتن سئو ووکامرس موضوع متفاوت است. برای نوشتن عنوان صفحات دسته بندی محصولات از کلماتی مثل لیست قیمت، انواع برندهای برتر، مقایسه برندهای مختلف، مقایسه محصولات، و … استفاده کنید تا روی ذهن مخاطب تاثیر بگذارد و ترغیب شود تا با دید بازتر محصولات را انتخاب کند.
- نوشتن متای توضیحات (Meta Description) برای فروشگاه های اینترنتی
در مقایسه با عنوان نوشتن برای دسته بندی محصولات، برای نوشتن متای توضیحات از کلمات و عبارات بیشتری می توانید استفاده کنید و محدودیت ندارید. برای مثال برای نوشتن متای توضیحات محصول می توانید از عبارات و کلمات کلیدی بیشتری استفاده کنید تا تاثیر گذاری بیشتر و بهتری داشته باشد. برای مثال می توانید از عبارت های: “قیمت پایین، کیفیت بالا، نظر مخاطبان دیگر، توصیه محصولات برای افراد متفاوت، مقایسه محصولات برندهای مختلف و … ” استفاده کنید.
- انتخاب تصاویر محصول + توضیحات تصویر
سایت های فروشگاهی در مقایسه با سایت های دیگر به دو صورت به مدیران سایت اجازه می دهد که محصولات را معرفی کنند:
- توضیحات محصول
- توضیحات کوتاه
استفاده از این دو بخش برای سئو کردن ووکامرس ضروری و مهم است. البته همیشه در نظر داشته باشید که تولید محتوای سئو شده باید مخاطب هدف شما باشد، نه صرفا گوگل. به همین منظور لازم است متنی بنویسید که جوابگوی نیاز و سوال های احتمالی مخاطبان و کاربران در مورد محصول باشد. برای تولید محتوا ابتدا در مورد ویژگی عادی که هر مخاطبی نیاز دارد بنویسید. پس در مرحله اول متنی که مورد نیاز کاربر است را بنویسید و سپس متن با کلمات کلیدی و تصاویر بهینه شده کامل تر و سئو کنید.
برای نوشتن توضیحات مفید در مورد ویژگی های محصول، از خود کلمه کلیدی در عنوان توضیحات استفاده کنید. برای مثال:
- مشخصات بدنه موبایل سامسونگ A50
- حافظه موبایل سامسونگ A50
- صفحه نمایش موبایل سامسونگ A50
سپس بعد از نوشتن توضیحات محصول، عکس اصلی محصول + متن جایگزین محصول را بنویسید. این کار نه تنها از دید کاربر بلکه از نظر موتورهای جستجو حائز اهمیت است.
- URL مناسب برای محصول (پیوند یکتا)
در ابتدای طراحی سایت فروشگاهی در نظر داشته باشید که باید لینک های پیش فرض صفحات سایت را تغییر دهید. سیستم وردپرس لینک های بی مفهوم و یک عبارت بی معنا را انتخاب می کند که این کار برای سئو سایت تاثیر منفی دارد. منظور از URL صفحات یا پیوند یکتا، آدرس یا توضیحاتی است که پس از آدرس کامل سایت و بعد از / نوشته می شود. برای انتخاب URL مناسب برای لینک صفحات، ابتدا وارد تنظیمات وردپرس شوید، سپس پیوند یکتا، و در آخر گزینه “نام نوشته” را انتخاب کنید.
پس از این کار به جای انتخاب پیش فرض آدرس لینک صفحات، می توانید به طور دستی کلمه مورد نظرتان را بنویسید. برای نوشتن URL سایت بهتر است از کلمات کلیدی به زبان انگلیسی یا به زبان فارسی استفاده کنید. (این کلمات باید مرتبط با موضوع یا نوع محصولی باشد که در آن صفحه قرار دارد.)
- برد کرامب (Bread crumb) را فعال کنید
در مقاله ” Bread Crumbs یا مسیر راهنمای سایت چیست؟” به طور کامل مسیر راهنمای سایت را توضیح داده ایم. اما دلیل فعال سازی آن برای سایت های فروشگاهی و سئو ووکامرس چیست؟ سایت های فروشگاهی مسیرهای تو در تو و دارند (از صفحه دسته بندی محصول به صفحه خود محصول، سپس صفحه پرداخت و …) در برخی موارد کاربر باید برای دیدن محصول ابتدا وارد صفحه دسته بندی محصول شود، و شاید صفحه مقایسه محصولات و …؛ در این حالت باید لینک های راهنمای برد کرامب که مسیر را به کاربر نمایش دهد، وجود داشته باشد. وجود برد کرامب در سایت باعث:
- بهبود تجربه کاربری در سایت می شود.
- باعث ایجاد یک ساختار لینک سازی داخلی در سایت می شود که تاثیر مستقیم روی سئو سایت می شود.
- ایجاد صفحات برچسب و دسته بندی محصولات
در قسمتهای قبل در مورد هدفگذاری کلمات کلیدی برای صفحات مختلف صحبت کردیم و در این جا میدانید که از چه کلماتی باید برای کدام صفحه استفاده کنید و چه کلمات و صفحاتی باید سئو شوند. در ادامه موضوع دیگری به نام ایجاد و انتخاب صفحات برچسب و صفحات دستهبندی محصول است.
صفحات برچسب صفحاتی هستند که برای دسته بندی محصولات دستهبندی کردن مقالات طراحی و استفاده میشود. تفاوت صفحات بر چسب با صفحات دسته بندی این است که صفحات برچسب در مقیاس کوچکتری انتخاب میشود. برای مثال برای محصولات مثل پوشاک، دستهبندی اصلی “خرید تی شرت” و دسته بندیهای دیگر “خرید تی شرت آستین کوتاه”، “خرید تی شرت بلند” و … است. برای این صفحات برچسبهای زیر را میتوانید انتخاب کنید و بنویسید:
- تی شرت نخی
- تی شرت رنگ سبز
- تی شرت مردانه
- تی شرت زنانه و …
ایجاد برچسبها کمک میکند که محصولات با ویژگیهای جزئیتر و دقیقتری دستهبندی شوند.
اهمیت تگ برچسب در سئو ووکامرس چیست؟
- مهم ترین دلیل استفاده از تگ برچسب بهینه سازی و بهبود تجربه کاربری است. یعنی زمانی که کاربر به دنبال یک محصول خاص با ویژگی منحصر به فرد است، راحتتر میتواند نیاز کاربران را برطرف کند و پاسخگوی آنها باشد.
- با استفاده از تگ برچسب به طور کلی باعث بهینه شدن woo Commerce میشود. صفحات تگ قدرتی برای سایتهای وردپرسی دارد که به کمک آن میتوانید سایت را سئو کنید.
- پیاده سازی تکنینک سئو کردن صفحات برچسب و دسته بندی محصولات در سایت
برای بهینه کردن (سئو کردن) صفحات دسته بندی محصولات و برچسب گذاری آن ها باید متن سئو شده بنویسید. یعنی در بالا و پایین صفحات دستهبندی متن بنویسید. (تولید محتوا کنید.) منظور این است یک متن بالای ۳۰۰ کلمه بنویسید. این متن باید اطلاعات مفید و کاربردی را به کاربر منتقل کنید، نه متنی که اطلاعاتی که عملا بیفایده و غیر مفید باشد. در ابتدای برچسب ها از کلمات و عناوین جذاب استفاده کنید. (برای سئو کردن متن افزونه yoast و rank math را نصب کنید.)
- از تگ کنونیکال (Canonical Tag) استفاده کنید
یکی دیگر از چالش یا مشکلات سایتهای فروشگاهی داشتن محصولات تکراری است. برای مثال اگر در زمینه فروش محصولات دیجیتال فعالیت دارید، ممکن است محصولات دارای ویژگیهای مشابه باشند؛ یا در مورد محصولاتی مثل پوشاک ممکن است جنس پارچه ها، سایز و خصوصیات دیگر مشابه با یکدیگر باشند. در مواردی ممکن است حتی همه محصولات ویژگی یکسان، توضیحات یکسان و حتی متا دیسکریپشن یکسان داشته باشند. در چنین حالتی ممکن است گوگل فکر کند که همه محصولات شما و مطالب یکسان است و سایت را جریمه کند. برای رفع این مشکل و جلوگیری از جریمه شدن میتوانید از تگ کنونیکال استفاده کنید و محصولات تکراری تان را به گوگل معرفی کنید.
افزونه Yoast woocommerce SEO برای سئو ووکامرس
افزونه یواست یکی از معروفترین و پراستفادهترین افزونهها در سایتهای وردپرسی است که به طور مختصر آن را معرفی میکنم. به کمک افزونه یوآست میتوانید یک سری عملکردهای فنی را بدون کدنویسی در سایت پیاده کنید. قابلیتهای افزونه یوآست به شرح زیر است:
- وارد کردن محصولات با استفاده از تگ کنونیکال نیازمند برنامه نویسی است؛ اما اگر از افزونه یوآست استفاده کنید این قابلیت را به راحتی می توانید پیاده کنید.
- برای ساخت نقشه سایت نیاز به دانش تخصصی است، اما افزونه یوآست به طور خودکار سایت مپ را برای سایت ایجاد میکند.
الان وقتشه!
جهت مشاوره و ساخت طراحی سایت حرفه ای و بهینه سازی سایت و تولید محتوا تماس بگیر
نویسنده
مدیر سایت
حمیده عابدی کارشناس کامپیوتر رشته نرم افزار هستم و مشغول کار در در زمینه طراحی سایت با وردپرس و آشنا به سئو و بهینه سازی سایت، تولید محتوا، برنامه نویسی HTML, CSS هستم.