فریم ورک های PHP از مفیدترین ابزارهایی به شمار میآیند که توسعه دهندگان در کارهای روزمرهشان از آن ها استفاده میکنند. آنها نه تنها باعث میشوند زمان بسیاری از کارتان را ذخیره کنید بلکه کارهای تکراری و خسته کننده را نیز از شما دور میکنند. استفاده از فریم ورک php باعث میشود که خطاهای مربوط به پروژهای که از اول در حال توسعه آن هستید به مراتب کاهش یابد.
چه زمانی باید از فریمورک استفاده کرد؟
زبان php یک زبان open source و رایگان می باشد. همین دلیل باعث شده تا برنامه نویسان و شرکتهای زیادی به فکر توسعه و پیشرفت این زبان باشند. فریمورک ها مجموعهای از کتابخانهها، استانداردها و پروتکلهای برنامه نویسی است که در بستر یک چارچوب نرم افزاری مورد استفاده توسعه دهندگان وب قرار میگیرد. استفاده از فریمورک مزایا و معایب زیادی دارد.
این نکته را بخاطر داشته باشید فرقی ندارد کدام زبان برنامه نویسی و کدام فریمورک را میخواهید یاد بگیرید مهم این است ابتدا خود زبان برنامه نویسی را بصورت خام یاد بگیرید سپس یکی از فریمورک های آنرا.
در زیر دلایل خوبی برای استفاده از فریمورک در PHP آورده شده است:
- سازماندهی کدها و ساختار فایلها بسیار آسانتر میشود
- ابزارها و کتابخانه های آماده مفیدی میتوانند به برنامه نویس کمک کنند مثل:
-
- اعتبار سنجی فرم ها
- ابزارهای کار با پایگاه داده
- ابزارهای فیلتر ورودی و خروجی ها
- ابزارهای مدیریت Session ها و Cookie ها
- ابزارهای ارسال ایمیل، تقویم، دسته بندی و صفحه بندی و …
- استفاده از الگوی طراحی Mvc یا model view controller
- کدنویسی کمتر که در نهایت باعث افزایش سرعت توسعه میشود
- افزایش امنیت
- ایجاد بستر برای توسعه گروهی
- فریمورک های Php انجمنها و بخشهای آموزشی زیادی دارند که به راحتی میتوانید مشکلات خود را حل کنید
پس انتخاب یک فریمورک برای توسعه ی یک وب سایت با ویژگی های سریع، ایمن و پرکاربرد الزامی است.
بهترین فریم ورک های PHP
فریمورک لاراول (Laravel Framework)
زبان برنامهنویسی PHP فریمورکهای بسیاری دارد که لاراول یکی از محبوبترین و بهترین فریمورکهای آن است. عاملی که باعث محبوبیت فریمورک لاراول شده دلایلی بسیاری دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
از لاراول به عنوان پادشاه فریمورک های php یاد میشود. این فریمورک در سال 2011 ایجاد شده و تا این لحظه آخرین نسخه آن 5.8 می باشد. امکانات بسیاری برای مدیریت صف ها (queue)، اتصال امن به پایگاه داده از طریق Eloquent، موتور blade جهت رندر کردن کدهای view، پکیج های بسیار فراوان که در وب سایت Github منتشر می شوند، وجود دارند.
همچنین جامعه مجازی این فریمورک در دنیا و حتی ایران باعث میشود تا در برای رفع اشکال و همفکری در پروژهها دغدغهای نداشته باشید. همچنین آموزشهای بسیاری به زبان فارسی و انگلیسی در سایتهای مختلف وجود دارد و به راحتی میتوانید از این فریمورک استفاده کنید.
این FrameWork طی زمان اندکی توانست جایگاه خوبی برای خود کسب کند و به اولین گزینه انتخابی توسعه دهندگان برای توسعه برنامههای پیچیده تحت وب تبدیل شود. فریمورک لاراول مبتنی بر معماری MVC است که به صورت رایگان و متن باز ارائه شده است. در مقایسه با دیگر فریمورکهای زبان برنامهنویسی PHP، لاراول از امنیت و سرعت توسعه بیشتری نیز برخوردار است و به همین دلیل شما بدون نیاز به تغییری در کدهای اصلی، میتوانید عملکرد بسیاری از بخشها را تغییر دهید.
فریمورک لاراول (Laravel Framework) سرویسهای مختلفی را برای برنامهنویسان ارائه میدهد. به عنوان مثال سرویسهایی همچون تایید هویت، دسترسی کاربران، پرداخت و صورتحساب، کش (Cache)، کنسول Artisan و … که تنها بخش کوچکی از این سرویسهای محبوب لاراول را در اختیار برنامهنویسان میگذارد.
مزایای لاراول:
- لاراول یک ساختار کنترلکننده MVC یا Model View را فراهم میکند. ساختار آن از هر نوع فرم معماری که در آن تمام کدهای PHP و همچنین کد HTML در یک جا نوشته میشوند، جلوگیری میکند.
- Laravel بهترین چارچوب PHP با تعداد زیادی از ابزارهای مختلف است.
- Laravel پشتیبانی داخلی را برای برنامه Redis ارائه میدهد.
- لاراول راهی ساده برای هر نوع تزریق وابستگی فراهم میکند. این یک محیط آزمایش آسان را ارائه میدهد و همچنین میتواند برای بارگذاری وابستگیها خودکار شود.
- Laravel الزامات برنامههای اصلی وب را برآورده میکند.
فریمورک سیمفونی (Symfony Framework)
فریمورک سیمفونی مجموعهای از کامپوننتهای PHP است که بر پایه معماری MVC است و در مقایسه با دیگر فریمورکهای زبان PHP، تنها فریمورکی است که قوانین و استانداردهای PHP را به طور کامل رعایت میکند. Symfony به آسانی روی سایر پلتفرمها نصب و کانفیگ میشود و یکی از بهترین ویژگیهای آن، قابلیت استفاده مجدد از کامپوننتهای PHP آن است.
دو ویژگی مهم فریمورک سیمفونی:
دارای انجمنهای آموزشی فراوان
زمانی که برای نوشتن، توسعه و آموزش یک FrameWork، انجمنهای زیادی تشکیل شده باشد، به قول معروف دل آدم قرص است که با به وجود آمدن هر مشکلی، میشود با یک جستجوی ساده در موتورهای جستجو یا حتی وب سایت Symfony، خیلی راحت مشکل خود را حل کرد.
استفاده از کامپوننتهای مختلف در سیمفونی
کامپوننتها (ترکیب کننده)، یکی از ابزارهای مهم در طراحی وب هستند که در واقع ترکیبی از چندین ماژول یا چندین ابزار هستند که سرویسهای متعددی را در اختیار برنامهنویسان قرار میدهند. حال تصور کنید که کامپوننت چقدر میتواند در وقت و هزینهی یک برنامهنویس صرفهجویی کند.Symfony هم با داشتن مجموعهای از کامپوننتهای مختلف میتواند قدرت خود را به رخ دیگر رقبا بکشد.
فریم ورک Yii 2
این فریمورک، مانند حرف e کشیده با تلفظ yee خوانده میشود. این FrameWork همانند سایر برنامهها یک پلتفرم برای استفاده برنامهنویسان php است که در سال ۲۰۰۸ توسط تعدادی از برنامهنویسان باتجربه و متخصص که مدت زمان زیادی را بر روی پروژههای توسعه php framework مثل پروژه prado صرف کرده بودند عرضه شد.
این پروژه مدت کوتاهی است که معرفی شده است اما به قدری موثر واقع شد که در مدتی کوتاه توانسته است نظر بسیاری از توسعهدهندگان وب را به خود جلب نماید. فریم ورک yii بسیاری از قابلیتهای پروژه prado را به ارث برده است.
مزایای فریمورک Yii :
- Yii از اکثر ابزارهای Ajax پشتیبانی میکند
- از Jquery بصورت عالی پشتیبانی میکند
- ابزاری برای احراز هویت کاربران وجود دارد
- امکان نمایش خطاها و لاگ ها را به برنامه نویس میدهد
-
افزونه های فراوانی دارد که کار توسعه را راحت تر میکند.
معایب فریمورک Yii :
- قواعد گنگ برای تازه کارها
- عدم وجود مستندات روان و ساده
فریمورک کیک پی اچ پی (Framework CakePHP)
مهمترین دلیل استفاده از فریمورک CakePHP، عدم نیاز به یادگیری و استفاده از دستورات پیچیده برنامهنویسی، آرایهها و توابع توسط توسعهدهندگان میباشد. در واقع برای پیادهسازی برنامههای تحت وب تنها به ساختار کلی پایگاه داده نیاز است و روابط و ایجاد مدلها، صفحات و کنترل کنندهها همگی به راحتی و بدون دخالت کاربر بر اساس سوالاتی که توسط این FrameWork از کاربر پرسیده میشود، ساخته میشود.
مزایای فریمورک Cake PHP :
- یک فریمورک مدرن است PHP نسخه 5.5 به بالا پشتیبانی میکند
- مناسب برای وب سایت های تجاری ( لایسنس MIT )
- مدیریت پایگاه داده، سیستم کَش، اعتبار سنجی، احراز هویت
- جلوگیری از حملات امنیتی مثل xss و sql injection
- اعتبار سنجی فرم ها و سیستم CSRF
- مستندات خوب
معایب فریمورک Cake PHP :
- برای ایجاد وب سرویس Restful API به اندازه ی دیگر فریمورک ها توانمند نیست
فریمورک کدایگنایتر (Codeigniter Framework)
این فریمورک شامل جامعه دوستانه، انعطاف پذیری کدها، برنامه ساختارمند، درخواستهای توزیع با آدرسهای کوتاه و سفارشی، انعطافپذیری توسط ACL، محلی سازی، توسعه سریعتر وب، متن باز و رایگان بودن، ساختارهای کد اصلاح شده و پشتیبانی از الگوهای طراحی رایج Design Patterns همگی از ویژگیهای مهم این فریمورک هستند.
برخی از توسعه دهندگان به فریمورک کد ایگنایتر”Codeigniter” اختصارا CI می گویند که مخفف Code و Igniter است. از ویژگیهای بارز Codeigniter این است که کاملا رایگان و Open Source (متن باز) است. شما برای استفاده از Codeigniter هیچ هزینهای نیاز نیست پرداخت کنید و همه چیز رایگان خواهد بود. فقط کافی است که کدایگنایتر را نصب کنید و کار با آن را شروع کنید.
Codeigniter یک فریمورک بسیار ساده، سریع، سبک و بسیار قدرتمند است. یک دید اشتباهی که وجود دارد این است که به دلیل ساختار نه چندان پیچیدهی آن، نمیتوان با آن نرم افزاهای خوب نوشت. ولی این دید درست نیست. سادگی در استفاده، یکی از ویژگیهای اصلی کدایگنایتر است که آن را برای همگان قابل استفاده میکند اما این سادگی در استفاده و یادگیری، به معنای قدرت پایین Codeigniter نیست. بلکه این هنر توسعه دهندگان Codeigniter را نشان میدهد که در عین سهولت و سریع بودن، یک FrameWork بسیار قدرتمند را ایجاد کردهاند.
مزایای فریمورک Codeigniter :
- رابطهی خوبی با برنامه نویس دارد چرا که وابستگی خاص یا پشتیبانی های خاصی را نیاز ندارد
- قابل نصب روی هاست های معمولی به راحتی و کار با پایگاه داده های مختلفی همچون Mysql
- مستندات راحت و روان و پشتیبانی خوب
- مناسب برای افراد مبتدی
- وجود سیستم routing
- دارای سیستم کَش
معایب فریمورک Codeigniter :
- عدم توسعه سریع کتابخانه ها و اجزای کمک کننده برای این فریمورک
- عدم وجود سیستم routing سریع و آسان مثل Laravel
فریمورک زند (Zend Framework)
Zend Framework بطور کامل از کدها و کلاس های شیگرا استفاده میکند و برنامهنویسی شیگرا و استفاده از الگوها و کلاسهای آن یکی از اصول رعایت شده در این فریمورک هستند. 2Zend Framework نسخه تکمیل شده Framework1 میباشد که بیش از پانزده میلیون دانلود و نصب داشته است. اجزا و کلاسهای این فریمورک قدرتمند یکتا میباشند و در عین حال هر کدام از اجزاء وابستگیهایی به دیگر جزءهای این فریمورک نیز دارند. فریمورک Zend از روش شیءگرا SOLID پیروی مینماید که این روش به برنامه نویسان و توسعهدهندگان برنامهها این اجازه را میدهد تا در صورت نیاز به هر جزئی که در برنامهنویسی احتیاج دارند استفاده نمایند.
فریمورک فالکون (Phalcon Framework)
بهترین فریم ورک php حساب میشود که با دیگر فریمورکهای این زبان کاملا متفاوت است زیرا سبک برنامهنویسی آن بر پایه زبان C و ++C است. فریمورک فالکون، یکی از فریمورکهای رده بالای زبان PHP میباشد که به لطف معماری MVC از یکپارچگی بسیار خوبی برخوردار است. نسخه آلفای این فریمورک در سال 2012 منتشر شد که از آن زمان همیشه به صورت Open-Source در اختیار برنامهنویسان قرار گرفته است. انگیزه و هدف اصلی طراحی فریمورک Phalcon در حقیقت افزایش سرعت اجرای کدها، کاهش استفاده از منابع و پردازش بهتر حجم زیادی از کاربران میباشد. به علاوه مهمترین مزیت فریمورک Phalcon نسبت به همتایان خود استفاده کارآمد از حافظه میباشد که در اصل باعث عملکرد و کارآمدی هر چه بهتر این زبان میشود.
Phalcon بر اساس یک الگوی قدرتمند اما آسان برای درک و استفاده به نام Dependency Injection ساخته شده است. با استفاده از این الگو شما میتوانید خدمات را ابتدا تعریف کنید و سپس از آنها تقریبا در هر نقطه از برنامه استفاده کنید. Phalcon بر اساس یک الگوی قدرتمند اما آسان برای درک و استفاده به نام Dependency Injection ساخته شده است. با استفاده از این الگو شما میتوانید خدمات را ابتدا تعریف کنید و سپس از آنها تقریبا در هر نقطه از برنامه استفاده کنید.
مردم اغلب از پروژههای Laminas، که قبلاً تحت عنوان Zend بودند، به عنوان یک چارچوب glue یاد میکنند، که راهی برای اشاره به ماهیت مبتنی بر glue است. Laminas Projects یک چارچوب مبتنی بر MVC شیگرا است که به شما امکان میدهد فقط اجزای مورد نظر خود را به عنوان کتابخانههای جداگانه بارگیری کنید.
به بیان دیگر، پروژههای Laminas این امکان را برای شما فراهم میکند که فقط بر روی اجزا و عملکردهای مورد نظر خود تمرکز کرده و سایر موارد را نادیده بگیرید. به لطف این رویکرد و ماهیت شیگرایی در این چارچوب، شما باید میتوانید از کدی که مینویسید، بارها استفاده کنید. علاوه بر این، ادغام پلت فرم با کتابخانههای خارجی برای گسترش عملکرد آن نیز آسان است.
FuelPHP یک چارچوب نسبتاً جدید PHP ماژولار و قابل ارتقا است که برای اولین بار در سال ۲۰۱۴ راه اندازی شد. که از معماری MVC برای توسعه برنامهها پشتیبانی میکند. در حالی که نه تنها از MVC بلکه از MVC نسخه جدید سلسه مرتبطی (Hierarchical Model-View-Controller) هم پشتیبانی میکند.
FuelPHP نیز با ارائه ویژگیهای امنیتی گسترده مانند فیلتر کردن URL و رمزگذاری خروجی، نگرانیهای امنیتی عمده برنامهها را نیز از بین میبرد. سازندگان آن ادعا میکنند که بهترین روشها را از سایر چارچوبهای قدرتمند جمع آوری کردهاند و چیزهای جدید و هیجان انگیزی را نیز در آن ایجاد کردهاند.
دلایل استفاده از فریمورک FuelPHP
- اگر به دنبال چارچوبی هستید که از ویژگیهای پیشرفته MVC پشتیبانی میکند
- پکیجهای بهینه سازی شده جهت احراز هویت
- توصیه شده برای ساخت اپلیکیشنهای با قابلیت بالا
- ویژگی های پیشرفته امنیتی
فریمورک Slim
فریمورک Slim نیز یکی دیگر از محبوبترین فریم ورکهای PHP و جزو میکرو فریمورک ها میباشد و مناسب ساخت RestFull API میباشد. که به توسعه دهندگان کمک میکند تا به سرعت برنامههای وب و API ساده اما قدرتمندی ایجاد کنند. قابلیتهای ساده Session، کوکی و مسیریابی و دسترسی سریع به پایگاه داده را در خود جای داده است.
دلایل استفاده از فریمورک Slim
- اگر شما به دنبال توسعه برنامههای کوچک وب با قابلیتهای عالی هستید
- ایده آل برای توسعه API های RESTful
- مستندات فریمورک آماده
- افزودنیهای شامل HTTP Caching و فلش
فریمورک PHPPixie
فریمورک PHPPixie شباهت زیادی به فریمورک FuelPHP دارد. هر دو از نسخه جدید MVC یعنی HMVC پشتیبانی میکنند. مزیت PHPPixie قابلیت پشتیبانی از MongoDB میباشد. همچنین درک و یادگیری آن آسان است.
دلایل استفاده از فریمورک PHPPixie
- اگر شما به دنبال یک چارچوبی هستید که برای درک و کار آسان است
- پشتیبانی از معماری HMVC پیشرفته
- سیستم مسیر یابی و Routing قابل توجه
- چارچوب سبک وزن با پشتیبانی از MongoDB
Fat-Free Framework
همانند Slim، چارچوب Fat-Free (F3) یک میکرو فریم ورک (micro-framework) است. مهمترین هدف این فریمورک ایجاد تعادل بین ویژگیهای کاربردی، سادگی، سهولت استفاده و سرعت است.
فریمورک Lumen
Lumen یکی دیگر از چارچوبهای میکرو فریم PHP است که توسط خالق Laravel ساخته شده و توسط انجمن آن نگهداری میشود. در نتیجه این فریمورک بسیار شبیه لاراول است، بنابراین اگر تجربه قبلی کار با لاراول را داشته باشید، به راحتی میتوانید از آن استفاده کنید.
کاربرد لومن
لومن به دلیل سرعت بالایی که دارد، برای نوشتن پروژههایی که سرعت در آن اهمیت دارد میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین به دلیل حجم کم و امکانات گزینشی و محدودتر نسبت به لاراول، برای توسعهی APIها، سرویسها و میکروسرویسهای تحت وب گزینهای مناسب به شمار میرود.
در عین حال لومن قابلیتهای گستردهای دارد که حتی میتواند برای طراحی سایتهای ساده یا پیشرفته استفاده شود.
فریمورک Qcodo
فریم ورک اوپن سورس برای PHP ۵ که به شما در ساخت وب سایت های کاربردی کمک بسیاری میکند. توسعه دهندگان به جای اینکه هفته ها وقت خود را صرف کارهای تکراری بکنند، میتوانند به سادگی از توابع از پیش تعریف شده در این فریم ورک بهره ببرند. این فریم ورک کاملاً بر اساس برنامه نویسی شیء گرا پیاده سازی شده است و پلت فرمی برای ایجاد سریع برنامه های تحت وب فراهم میکند.
یک فریم ورک متن باز عالی است با تمرکز بر جداکردن کدنویسیان از فعالیتهای ملال آور. این فریم ورک به دو قسمت تقسیم میشود: تولید کننده کد و Qform ها. همچنین سازمانهایی مثل دانشکده دارویی استنفورد و آکادمی موسیقی و ناسا نیز جزء هزاران سایتی است که با این فریم ورک نوشته شدهاند. آخرین نسخه از آن (0.4.22) اواسط سال 2011 میلادی ارائه شد. سایت رسمی آن http://www.qcodo.com است.
فریمورک Seagull
seagull فریم ورک اوپن سورس که با مجوز BSD توزیع شده است. به توسعه دهندگان PHP امکانات و ابزارهای مختلفی ارائه میکند تا برنامههای خود را هر چه سریعتر و کاراتر تولید کنند. همچنین این فریم ورک قابلیتهای خوبی برای توزیع برنامههای PHP روی وب یا به صورت محلی (Local host) در اختیار برنامه نویسان قرار میدهد و دارای اجتماع کاربری مناسبی است.
فریمورک Solar
فریم ورکی برای نوشتن سریع وب سایت هایی است که با PHP 5 ساخته میشوند. این فریم ورک از مدلهای طراحی تجاری پشتیبانی میکند و به صورت توکار از بومی سازی (Localization) پشتیبانی میکند.
فریمورک Prado
Prado فریم ورکی برای نوشتن سریع وب سایت هایی است که با PHP 5 ساخته میشوند. این فریم ورک از مدلهای طراحی تجاری پشتیبانی میکند و به صورت توکار از بومی سازی (Localization) پشتیبانی میکند.
فریم ورکی است بر اساس کامپوننت که شما را قادر به ساختن برنامههای تحت وب به زبان PHP با قابلیتهای برنامه نویسی شیء گرا میکند.
فریمورک Nette
نته فریمورکی ساده، سریع، مدرن، با امکانات کامل و در عین حال سریع است. نته شامل بخشهای متعددی است که این بخشهای در کنار یکدیگر به ایجاد یک سرویس کامل برای ایجاد نرمافزارهایی در ابعاد کوچک تا بزرگ کفایت میکند.
Nette تحت لیسانسMIT توزیع میشود. این فریمورک از مجموعهای از کامپوننت های PHP ۷ تشکیلشده است. Nette همچنین در سال ۲۰۱۵ عنوان سومین فریمورک محبوب جهان را از آن خودش کرد. سایت رسمی آن https://nette.org می باشد.
فریمورک Dwoo
یک فریم ورک بر پایه PHP 5 میباشد که میتوان گفت نسخه ای جدید برای Smarty است. کاملا با Template و Plug-ins هماهنگ میباشد. سایت رسمی آن http://dwoo.org است.
فریمورک Agavi
از بین فریم ورک های موجود برای PHP اگاوی یا اگوی یکی از آنهاست. این فریم ورک هم اکنون در ایران و حتی جهان ناشناخته است و افراد کمی از آن استفاده میکنند. اگاوی مخصوص کارهای جنرال است و کار کردن با آن نشان از توانایی افراد دارد.
بهترین فریمورک php برای مبتدیان کدام است؟
بسیاری از فریمورک های php موجود در بازار، تفاوتهای کمی باهم دارند. اگر چه تمام platforms ها در لیست چارچوب پی اچ پی مشابه معماری MVC کار میکنند، ولی برخی از آنها برای مبتدیان قابل درک ساخته شدهاند. Codeigniter یک چارچوب PHP است که یادگیری آن آسان و سرعت اجرای آن بالاست. همچنین بر روی معماری MVC کار میکند، همچنین وب سایت های زیادی به زبان فارسی وجود دارد که این فریمورک را آموزش میدهند.
الان وقتشه!
جهت مشاوره و ساخت طراحی سایت حرفه ای و بهینه سازی سایت و تولید محتوا تماس بگیر
نویسنده
مدیر سایت
حمیده عابدی کارشناس کامپیوتر رشته نرم افزار هستم و مشغول کار در در زمینه طراحی سایت با وردپرس و آشنا به سئو و بهینه سازی سایت، تولید محتوا، برنامه نویسی HTML, CSS هستم.